Eskilscupen arrangeras för första gången

Som ett led i Eskilsminne IFs 40-årsjublieum arrangeras Eskilscupen för första gången 1968, detta gör Eskilscupen till en av Sveriges äldsta fotbollscuper. Första året samlades 28 lag i två pojkgrupper. Eskilscupens rykte spred sig över landet , vilket fick till följd att tidningen Expressen ville att segrarna i Sankt Erikscupen skulle möta segrarna i Eskilscupen om titeln Svensk mästare i ungdomsfotboll. Matcherna kom dock inte till stånd då vi spelade 7-mannafotboll i Eskilscupen och i Stockholm spelades 11-mannafotboll.

70-talet

Eskilscupen fortsätter att växa och passerar under denna period 100-lagsgränsen och dessutom utökas klasserna ytterligare till antalet. Matcherna i Eskilscupen spelas på Harlyckans IP och i Helsingborg talar man om en riktig folkfest i samband med arrangemanget.

80-talet

Under 80-talet gjorde flicklagen intåg i Eskilscupen och dessutom började flertalet utländska lag besöka Eskilscupen och Helsingborg. Manalapan Aztecs från USA hemförde som första utländska lag en turneringsseger i Eskilscupen.

90-talet

I mitten på 90-talet slogs ett nytt deltagarrekord bland våra gästande lag, 184 till antalet. 1998 togs Västergårds IP med alla dess fotbollsplaner i bruk men under samma upplaga möttes Helsingborg av ett oväder som omöjliggjorde spel på flertalet fotbollsplaner under Eskilscupshelgen. Ett fantastiskt funktionärsarbete sjösatte 13 nya fotbollsplaner på mindre än 24 timmar och turneringen var räddad.

00-talet

Under detta årtionde växte Eskilscupen storskaligt och deltagarrekorden avlöste varandra från ett år till ett annat. På mindre än fem år hade antalet deltagande lag fördubblats och Eskilscupen utvecklats till att bli en av de tre största ungdomsturneringarna i landet. Eskilscupen belönas med ”Årets evenemang 2007”. Olympiaområdet kom att bli finalområde för de äldre klasserna där A-finalerna gjorde intåg på Olympias fina gräsmatta.  
Av våra utländska gäster gick att finna tyska, spanska, engelska, finska, bosniska, amerikanska och danska lag.  

2010-talet

Eskilscupen passerar 700-lagsgränsen vilket gör att man nu nyttjar samtliga 80 fotbollsplaner runt om i Helsingborg. 28 transferbussar förflyttar deltagarna mellan matcherna runtom i staden.
Eskilscupen blir för många föreningar den årliga återkommande turneringsupplevelsen dit flertalet av ungdomslagen åker. Vilket inte minst gäller för Sävedalens IF och Onsala BK som återkommande skickar hela sin ungdomssektion till Helsingborg. Eskilscupens minicup får sitt intåg i Eskilscupen och spelas fredag- lördag inne på Olympia där flickor och pojkar 7-9 år möter varandra i sammandragsform. Succén blir ett faktum och en fantastisk upplevelse för de yngsta lirarna att ta med sig genom sina fotbollskarriärer.

2020-talet

Den 1/6 2020 meddelar Eskilsminne IF att Eskilscupen för första gången sedan starten 1968 inte kommer att arrangeras, anledningen är Covid-19 och pandemin som omöjliggjort arrangemanget för året .
Eskilscupen påbörjar direkt planeringen och utformandet av 2021-års upplaga och ser fram emot att få ge gästande lag och besökare en fantastisk upplevelse 2021.

Framtid

Trots Eskilscupens snabba framfart och vår fortsatta ambition av att växa ytterligare kommer vi inte att tumma på den familjära anda som alltid präglat Eskilscupen. Arrangerande Eskilsminne IF har visionen om att Eskilscupens service, omvårdnad och kamratliga stämning ska återspeglas i hur "Eskils" syn på en cupupplevelse ska vara.