Handshake for peace

HANDSHAKE FÖR PEACE I ESKILSCUPEN
Respekt mellan människor – mellan killar och tjejer, mellan yngre och äldre och inte minst i fotbollen mellan spelare, publik och domare. Sunda värderingar på och utanför planen har alltid varit en central del av Eskilsminne IF:s fostran av ungdomar. Därför är det helt naturligt att Handshake for Peace blir en del av Eskilscupen. En av de största fotbollscuperna i Norden med 2200 matcher sprider därmed budskapet om fair play.

Handshake for Peace startade i Norge och tillkom som ett projekt när Norges Fotbollsförbund ville förbättra bilden av elitspelare som de vuxna föredömen de borde vara för alla unga fotbollsspelare. Norges FF tog tillsammans med Nobels Fredspriscenter fram ramarna för Handshake for Peace och all elitfotboll i Norge har sedan spelats med de ramar som projektet innebär. Hela konceptet bygger på respekt och vänskap mellan människor och att vi genom det handslag som följer matchen har respekt för varandra och att vi skiljs som vänner efter vår kamp på fotbollsplanen.

Efter match tackar kaptenerna varandra med ett Handshake for Peace handslag. Kaptenerna tackar också domaren med ett handslag.

Denna symboliska handling visar att vi skiljs som vänner efter en fotbollsmatch där vi kämpat och tävlat med respekt för varandra.Vänskap bygger på respekt.
Respekt börjar med dig och mig.

Tillsammans njuter vi av fotbollen som vänner
.