Om Eskilscupen

SPELPLATSER
Eskilscupen spelas på ett 80-tal ypperliga fotbollsplaner som ligger på mestadels centrala idrottsplatser och alla i det omedelbara närområdet. Ingen annan stad kan stoltsera med den kvalité på så många gräsplaner som Helsingborgs stad kan erbjuda. Vi spelar även på elva konstgräsplaner.DELTAGARE / DISPENS
Spelare får representera sin förening i mer än ett lag, dock ej i samma åldersgrupp.
Eskilscupen tillåter 2 generella åldersdispenser per lag i 11-manna- och 9-mannaklasserna och 1 generell åldersdispens i 7-manna klasserna (dock endast födda året före aktuell åldersgrupp). Dessa dispenser behöver inte sökas eller beviljas av respektive distriktsförbund. Noteras på deltagarförteckning med födelsedata vid inskrivning via "mitt lag"
Historik

Eskilscupen startades redan
1968 som ett led i föreningens 40-års jubileum, vilket gör cupen till en av de allra äldsta i Sverige.
Första året samlade 28 lag i två pojkgrupper.
Eskilscupens rykte spred sig över landet, vilket fick till följd att tidningen Expressen ville att segrarna i Sankt Erikscupen skulle möta segrarna i Eskilscupen om titeln svensk mästare i ungdomsfotboll. Matcherna kom dock inte till stånd då vi spelade 7-manna fotboll i Eskilscupen medan man spelade 11-manna fotboll i Stockholm.

1973 utökades vår turnering med en pojkklass.

1979 passerade turneringen 100 lag då anmälningssiffran stannade på 106 lag.

1980 gjorde flicklagen sitt intåg i cupen. Det mest anmärkningsvärda från 80-talet var besöket av ett flicklag från USA.
Manalapan Aztecs hemförde som första utländska lag en turneringsseger i Eskilscupen.

I mitten av 90-talet gjordes cupen om till en övernattningscup och en tredagars turnering.1994 slogs nytt deltagarrekord med 184 lag.

1998 Öppnade vi Västergårds IP. Dock satte vädret stopp för spel, precis som på massa andra planer. Efter ett fantastiskt jobb byggdes 13 nya fotbollsplaner på 24 timmar och turneringen var räddad.

2002 passerade vi för första gången 200 lag då inte mindre än 203 lag anmäldes sig och 49 stycken lag sov över på våra skolor.
För första gången deltog dessutom ett tyskt lag i turneringen.

2003 skrev turneringen ett avtal med Sports International för att få hit fler lag från distrikt högre upp i Sverige.
Vi införde dessutom en öppen klass för funktionshindrade barn och premiärmatchen spelades mellan Eskilsminne IF och Grunden BoIS.

2004 skrev vi ett avtal med Danish Sports Travel för att locka hit fler danska och utländska lag. 2004 års upplaga slog alla rekord med 212 deltagande lag. Av dessa kom 9 från England och 14 från Danmark.
På våra förläggningsskolor sov 77 lag över.

2005 växte Eskilscupen till Sveriges femte största ungdomscup. Inte mindre än 352 lag deltog i turneringen. Av dessa kom 35 lag från Danmark men även lag från England, Tyskland, Norge, Finland och Bosnien-Hercigovina deltog. På våra 6 olika förläggningsskolor sov 157 lag över.
Det var även året då ett makalöst oväder drog in över Helsingborg på söndagen. Spelet i B-, C- och D-slutspelet fick avbrytas, dock lyckades vi genomföra A-slutspelet och kora segrare i alla klasser.

2006 slog Eskilscupen åter igen nytt deltagarrekord.
Turneringen samlade 413 lag och var Sveriges fjärde största.
Det stora problemet var att få busstransporterna att fungera då trycket av alla övernattande lag var större än förväntat.
Vi inledde ett samarbete med Helsingborgs IF så att discot och ledarfesten flyttades till Olympia.
I finalspelet dominerade de utländska lagen som vann 7 av 13 klasser.

2007 blev åter igen ett rekord år med 586 deltagande lag, varav 352 bodde på hotell och skolor.
Turneringens finalspel flyttades till Olympiaområdet, Åkarps IF och Hovshaga AIF i P14-finalen var först ut att beträda Olympias fina matta. Utöver detta användes 56 andra fotbollsplaner för att genomföra de 1710 fotbollsmatcherna.
Eskilscupen var nu Sverige tredje största turnering.
Eskilscupen belönades under hösten med marknadsföreningens pris som
"Årets Evenemang 2007".

2008 blev ytterligare ett rekord år med 620 deltagande lag.
Detta år deltog bl.a. det amerikanska flicklaget CASL för första gången med 1 lag. CASL vann F15 klassen genom att besegra Linköping Kent DFF i finalen med 2-0.
Vi hade även 12 engelska lag från 3 olika klubbar. Luton Town var ett av dessa. De tog sig ända vägen till final i P16 klassen där de även gick segrande ur kampen genom att besegra Trelleborgs FF med 3-1.

2009 slog Eskilscupen åter igen deltagarrekord.
Det genomfördes 1947 matcher med 663 deltagande lag och blev därmed Sveriges näst största turnering.
Även detta år deltog det amerikanska laget CASL, istället för 1 lag så kom de med 10 lag och förhoppningen om att försvara sin titel från föregående år.
FC Barcelona deltog för första gången. De ställde upp med 2 lag, båda lagen gick obesegrade genom turneringen. FCB P10 vann sin klass genom att besegra Malmö FF i finalen med 3-1. FCB P12 vann även sin klass då de besegrade IF Elfsborg med 1-0 i finalen.

2010 växte antalet lag till 733.
I och med det ökade deltagarantalet användes fotbollsplaner runt om i hela Helsingborg. För att få spelarna från centrum till utkanten av staden införskaffades 28 transferbussar som transporterade spelarna till sina matcher.
FC Barcelona ställde även detta år upp med 2 lag. Som året innan gick det bra för båda lagen. FCB P10 besegrade Helsingborgs IF i finalen med 4-0. FCB P12 mötte LB07 i sin final, vid slutsignalen gick det inte att skilja lagen åt utan matchen gick till straffar. FCB P12 gick från straffläggningen som segrare. Liksom 2009 gick båda lagen från Katalonien obesegrade genom turneringen.

2011 blev antalet lag detsamma, 733 st. Detta år togs Eskilscupen ner i Helsingborgs City och 2st konstgräsplaner upprättades vid ångfärjestationen mitt i centrala Helsingborg.Trots att vi har växt fort och har ambitionen att fortsätta utvecklas, kommer vi inte att tumma på den familjära anda som alltid präglat Eskilscupen.

Eskilscupen är en fotbollscup som drivs av
Eskilsminne IF i Helsingborg.
Föreningens slogan är "
Vi trivs me Eskils"* ett epitet som även präglar Eskilscupen.

Eskilsminne IF är en stadsdelsförening i sydöstra Helsingborg som drivs med mycket sociala förtecken. Det senaste decenniet har varit mycket gynnsamt för föreningen som 2008 kommer att ha cirka 50 lag i seriespel. Detta gör föreningen till den största ungdomsföreningen i Skåne.
2005 utsågs föreningen till "Skånes bästa barn och ungdomsförening" vid idrottsgalan i Malmö.